tiistai 29. joulukuuta 2020

Valoa tunnelin päässä

Vihdoin ja viimein, vuoden 2020 viimeiset päivät tuovat valoa tunnelin päähän muutenkin kuin päivän pitenemiselä! Ensimmäiset Korona-rokotteet on annettu. Ommaa rokotekutsua ootan kuin kuuta nousevaa. Ellei omale kohale tule mittään lääketieteellistä estettä, niin olen käsi ojosa rokotetta hakemasa kun on sen aika. Ehkä kessään mennesä voijaan pikkuhilijaa palata jo normaalimpaan elämään.

Kaikila ihmisilä sitä kaipuuta vappaampaan olemisseen ei tunnu olevan. Rokotevastasuus on nostanut päätänsä ja minä kuuntelen monttu auki voiko nämä rokotteen ottamatta jättäjät perusteluineen olla tosissaan. Onko meistä oikeesti tullut niin itsekeskeisiä omaan napaan tuijottelijoita, että on päässyt unohtumaan sellainen pikkuinen seikka, että sen oman navan läheisyyesä, turvavälit huomioonottaen, on aika monta muutakin nappaa ja sun päätös jättää rokote ottamatta vaan sen takia, kun sua ei voi pakottaa ottamaan rokotetta, voi vaikuttaa myös läheisyyessä olevan navan elämään.

Kroonisesti sairaana ihimisenä on ollu pakko tottua lääkkeisiin ja -kyllä- myös niitten mahollisiin sivuvaikutuksiin. Siltikään en epäröi rokotuksen ottamista. Kyllä, lääkkeet on aiheuttaneet sivuoireita ja uusia sairauksia, mutta näiden kemikaalien ansiosta olen myös elosa ja olen saanut ellää suhteellisen kivutonta elämää jo pitkään. A-influenssan olen sairastanut rokotteesta huolimatta, mutta erittäin lievänä, kiitos rokotteen - näin uskon. Jos sulla on vara kieltäytyä rokotteesta et oo ollu tarpeeks kippee tai ei oo tarttenu kattoo silimiin sitä ommaa kuolevaisuutta ja se ns. terve maalaisjärkikin tais jäähä matkan varrelle. 

Kroonisesti sairaana ihimisenä on ollut pakko tottua rajotettuun elämään jo ennen koronaakin. Mulla ei ole mittään halua jatkaa tätä hiljaiseloa yhtään sen piempään mitä on pakko. Sinä ehkä voit mennä surutta baariin, teatteriin, leffaan jne. koronasta huolimatta, minä en voi, kun en uskalla sitä riskiä ottaa niin kauan kuin korona jyllää. Mutta eihän se sua kiinnosta, kun sinä nyt haluat baariin, ja jos käy niin, että korona iskee, niin eihän se ole kuin flunssa. Kunnes makaat teholla taistellen elämästäs.

Onneksi on ne hoitajat ja lääkärit, jotka on teheny kuukausitolkula töitä koronapotilaiden kanssa. Olet ehkä suureen ääneen toitottanut 'hoitajlle lisää palkkaa' FaceBook -sivustolla, mutta tosiasiassa tiedät, että ne palkka-asiat käsitellään jossain muualla kuin FB:ssä. Jos sää niin perkeleesti haluat helepottaa sitä hoitajan ja lääkärin taakkaa, ni otappa kuule se rokote sitten heti kuin mahdollista. 

Eikö oo kuiten kiva tietää, että otit sää rokotteen tai et, niin sut tullaan hoitamaan. Mahdollisen hankalan koronamuodon iskiesä pääset tehohoitoon, kukkaan ei kyseenalaista sun päätöstä jättää koronarokote ottamatta. Ookko muuten ajatellu sitä, että kun koronan hoito kuormittaa sairaaloita, se voi myös viivästyttää hoitoon pääsyä muisa sairauksisa? Et oo tainnu aatella. Pitäskö koronarokotteesta kieltäytyjien allekirjoittaa paperi, missä he luopuu oikeudestaan hoitoon koronan iskiesä?

Mää uskon siihen, että kyllä meitä suht tervejärkisiä ihimisiä löytyy se 70% jokka sen rokotteen ottaa, jotta se laumasuoja saahaan aikaseksi. Eikö oo ihana ajatus, että ehkä ens kessään mennesä voijaan tehä liikkuja tuntematta pelekoa toista kanssakulukijaa kohtaan - kuhan vielä kevät maltetaan pittää ne maskit naamala ja turvavälit kohillaan. Eikö oo aika lohullista, että rokotteen jäläkeen mahollisesti saatu korona tullee luultavasti lievempänä. Mua riskiryhmäläisenä se lohuttaa suuresti. 

Korona-aika muistuttaa monin tavoin kroonisesti sairastuneen ihimisen taivalta. Shokki, kipuilu, suru, kiukku ja uhma, kunnes mieli taipuu ja faktat otetaan faktoina. Mahollinen työelämästä pois joutuminen ja mahollinen talouden romahdus. Joidenkin on pakko nöyrtyä sosiaalitoimen puoleen. Hoitoväsymys, tietää kyllä faktat miksi pittää olla tietylä tavala, mutta ei vaan jaksais. Toivo, toivo lääkkeestä joka tulis ja pelastais, etes lievittäis. Paitsi, että sää et kuitenkaan halua tähän ns. ihmiskokeeseen osallistua, et ainakaan heti.

Kroonisesti sairas ei voi koronan kukistamisen jäläkeenkään palata ns. terveen maailmaan. 

Kroonisesti sairas riskiryhymäläinen haluais palata siihen ommaan ns. normaaliin, jossa toivo ellää edelleen, että joku keksis lääkkeen joka parantais tai etes lievittäis niitä omia perussairauksia. Sitten kun sää oot saanu palautettua oman elämän, talouden raiteilleen jne. niin muistathan, että joukko ihimisiä elää koko ajan elämäänsä kuten sinä ehkä hetken korona-aikana jouduit elämään. Ota nyt kuiten ensin se rokote.

Toiveikkaana katse jo vuodessa 2021, kesä, kärpäset ja festarit! Hyvvää Uutta Vuotta!








2 kommenttia:

  1. Kiitos Eeva-liisa hienosta jutusta. Minä myös toivon että pistää ihmiset miettimään muutakin kuin sitä omaa napaa. Tsemppiä sinulle ja parempaa uutta vuotta ❤

    VastaaPoista
  2. Kiitos Sindy, uskotaan ja toivotaan, että ihmiset nyt oikeesti ottain järjen käteen ja kattelis tosiasioita silmiin. Tsemppiä sinne ja oikein hyvää Uutta Vuotta!

    VastaaPoista