perjantai 14. tammikuuta 2022

Aluevaaliehdokasta etsimässä

En ole ikinä ennen tutkaillut niin tarkkaan ehdokaslistoja kuin nyt ensimmäisten aluevaalien kohdalla olen. Sopivaa ehdokasta ei löydy - ei sitten millään. Kyseessä tärkeät vaalit. Hyvinvointialueen vastuualueet ovat isot.

Ehdokkaiden kirjo on laaja, kuten pitää ollakin, kun haetaan ihmisiä joiden harteilla on vastuu hyvinvointialueiden palvelujen järjestämisestä vuodesta 2023 alkaen. Listoilla on lääkäreitä, hoitajia, eläkeläisiä, opiskelijoita sekä monen eri alan ammattihenkilöstöä eli valinnanvaikeushan tässä pitäisi olla. 

Puolue sentään on jo selvillä, ollut jo vuosia, eri vaalikoneetkin sitä ajatusta vahvistavat, mutta kaipaisin rohkeampia kannanottoja ehdokkailta. Tuntuu, että tärkeimmäksi vaaliteemaksi on noussut se pitääkö lääkäriin päästä 7 päivässä vai ei. Minä en välttämättä odota pääseväni lääkäriin viikossa, kuinka nopeasti lääkäriin pitää päästä riippuu vaivasta. Puolen vuoden jonotus minnekään ei toki ole asianmukaista.

Haen ehdokasta joka ymmärtää:

* sosiaali- ja terveyspalvelut kulkevat rinnatusten, ne kuuluvat saman katon alle

* ihminen kuuluu kohdata kokonaisvaltaisesti

* ihminen on aina yksilö

* lähtökohtana ei voi olla, että potilas/asiakas osaa itse kysyä

* ihmisen ei pidä olla vahvimmillaan silloin kun on heikoimmillaan

* luukulta luukulle ei kuulu enää nykyaikaan

ja pyrkii myös ymmärryksen lisäksi edistämään edellä mainittuja.

Kolmannen sektorin toimijat missä te olette? Nettiä selatessani ja kaivellessani löysin SOSTE:n (Suomen sosiaali- ja terveys ry) sivuilta, SOSTE:n jäsenjärjestöjen ehdokaslistan, joka on esim. Päijät-Hämeen osalta surullisen lyhyt vs. varsinaiset ehdokasmäärät.

Nostanpa sitten rimaa. 

Haen ehdokasta joka edellä mainittujen lisäksi ymmärtää:

* sote-järjestöjen kuuluu olla tiivisti mukana hyvinvointialueiden kehittämisessä

* järjestöjen vertaistukitoiminnan merkityksen

* kansalaisraatien merkityksen

Pisteenä i:n päällä.

Haen ehdokasta, joka ymmärtää koulutettujen kokemustoimijoiden (somaattiset sairaudet) ja kokemusasiantuntijoiden (päide- ja mielenterveys) kokemuksen hyödyntämisen tarpeellisuuden ammattilaisten teoriatiedon rinnalla.

Aluevaalien ennakkoäänestys on jo menossa. Muutamaa päivää vaille viikko aikaa tehdä lopullinen päätös siitä kuka ääneni saa. 








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti