perjantai 23. joulukuuta 2016

Hyvää Joulua I

Meillä oli lapsuudenkodissa paimentolaismatto - sellainen valkoinen karvalankamatto. Pakkasella matto heitettiin kartanolle ja peitettiin kuivalla pakkaslumella, ja ei muuta kuin tallustelemaan maton päälle. Maton kummatkin puolet käsiteltiin samalla tavalla. Petivaatteet saivat myös pakkaskäsittelyn. Sitä raikkautta mikä oli kotona tämän operaation jälkeen.

Olen ollut tosi uupunut viimeaikoina, ja alkava flunssakin on vienyt voimia. Olin antanut jo itselleni luvan jättää joulusiivouksen väliin. Harmittelin, etten saanut aikaiseksi tilata siivoojaa käymään. Olen jo muutaman vuoden miettinyt siivoojan ottamista kotiini, mattojen ulkoiluttaminen ja lattioiden luutuaminen kerran kuukaudessa helpottaisi elämääni isosti.

Meillä on ollut täällä Kemissä aivan mahtavat pakkaskelit muutaman viikon ajan. Jossain mielensyrjässä nakottanut tietous kuinka raikas kodista tulisi jos ne matot käyttäisi ulkona. Sitten se hulluus iski. Ennen kuin tajusinkaan olin jo raahaamassa mattoja ulos. Raivotar ilmestyi paikalle. Salpautuvin keuhkoin ja armoa huutavin rantein rökitin mattoja. Armotta pöllytin matot lumessa, steppailin niiden päällä ja lopulta annoin mattopiiskan viuhua. Siitä on kuulkaa leikki kaukana, kun Raivotar pääsee vauhtiin. Matot joutuivat vielä parvekkeelle muutamaksi yöksi ja saivat seurakseen sohvatyynyt, petivaatteet jne.

Raivotar raivosi kolme päivää - itäsiivestä länsisiipeen. Tosiasiassahan neliöitähän ei ole kuin 54, mutta vajaakuntoisen tehot tehdä eivät vastaa terveen ihmisen tehoja. Kodissa on kuitenkin siivotun näköistä ja puhtaan tuoksuista. Raivottaren tilalle on tullut pilkkuviilari, joka kulkee suurennuslasin kanssa koirien perässä, ja älähtää tuskasta, jos yksikin irtonainen koirankarva leijailee vastaan. Koirat katsovat kuin mielipuolta, ei saa hillua sohvalla eikä koristetyynyjä saa käytää makuualustana - kaikki kiva on kielletty.

Yllättäen tehtaanpiipun sauhut alkoivat osoittaa aivan huonoa tuulen suuntaa. Etelätuuli toi mukanaan ällölössöt kelit eli kovin vetiseksi meni. Märkälössölauha ei ole paras kombinaatio kun pitää ulkoiluttaa neljää koiraa. Ne kantavat sisään oman osuutensa märkää ja hiekkaa juuri siivottuun huusholliin. Ei hätää ei tätä hulluutta montaa päivää enää kestä. Hyvä kuitenkin jos sen verran, että aattona olisi edelleen siistiä. Aattohan on jo huomenna.

Kuulun siihen joukkoon, joka tuskailee joka vuosi ensimmäisiä jouluhömpötyksiä kaupoissa, minulle riittäisi ihan hyvin jos show alkaisi vasta joulukuussa. Raivotar oli, tuli ja meni, ja jotenkin aivan huomaamatta joulumieli on vallannut mielen. On lämmin ja hyvä tunnelma.

Tämä vuosi on tuonut uusia ja kiinnostavia ihmisiä ja asioita elämääni, ja uteliaana odotan jo uutta vuotta. Sitä ennen rauhoitun kuitenkin joulun viettoon, ja unohdan hetkeksi esim. uuden lääkesäännöstelyn ja sen aiheuttaman mielenmyllerryksen. Siihen otan kantaa ensi vuonna, kun haen ensimmäisen satsin kallista lääkettä... kuukaudeksi. Ensi vuonna taivun siihen, että siivoja tulee kotiini.

Toivotan teille kaikille rauhallista ja kivutonta Joulua ja paljon pieniä onnnenpipanoita ja edelleen kivuttomuutta ja terveyttä vuoteen 2017.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti